Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja

Helyszín: 
Online rendezvény
Kezdődátum: 
2022. március 21., hétfő 09:00
Végdátum: 
2022. március 21., hétfő 16:00
Program: 

 

Tisztelt  Érdeklődő!

 

A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (a továbbiakban MFTTT) idén is megrendezi a „Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja” című konferenciáját, on-line formában. A konferencia időpontja: 2022. március 21. (hétfő).

 

A Földmérők Világnapja a Nemzetközi Földmérő Szövetség (FIG, International Federation of Surveyors), az Európai Földmérők Tanácsa (CLGE, The Council of European Geodetic Surveyors) és az Egyesült Államok Földmérő Társasága (NSPS, National Society of Professional Surveyors) felhívására létrejött, évente megrendezésre kerülő esemény, melynek hivatalos napja minden évben március 21.

 

A Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja című konferencia célja, hogy népszerűsítse és a szélesebb közönséggel is megismertesse a földmérő, térképész, térinformatikus szakma szinte minden egyéb szakterületen megmutatkozó fontosságát, bemutassa történelmi múltját, és felhívja a figyelmet az új technológiákban való nélkülözhetetlen szerepére.

 

Az Egyesült Államok Földmérő Társasága (NSPS) javaslatára 2022-ben az „Év Földmérője” Benjamin Banneker (Baltimor megye (Brit Amerika), 1731. november 9. – Oella (Maryland, USA), 1806. október 19., amerikai almanach szerző, földmérő és farmer lett, akinek természettudományos és matematikai ismeretei is voltak. Banneker, egy szabad afro-amerikai hölgy és egy volt rabszolga gyermekeként, autodidakta módon tanulta a földmérés, csillagászat tudományát. Ismertté az Egyesült Államok fővárosa határának meghatározásában vállalt asszisztensi szerepe alapján vált, Andrew Ellicott mellett. Konferenciánkon megemlékezünk munkásságának szakmai jelentőségéről.

 

Az idei konferencia gyújtópontjában a térinformáció nemzetgazdasági jelentősége áll. Több statisztikai felmérés is bizonyítja, hogy a nemzetgazdaságban keletkező adatok mintegy 80%-a térbeli helyzethez köthető, melyek nagymértékben elősegítik az elemzéseket, a gazdasági, társadalmi és környezeti döntéshozatalt. A hatékony döntéshozatal érdekében a térbeli adatok meghatározásához, kezeléséhez, frissítéséhez szükséges infrastruktúrát kell létrehozni és működtetni. Az infrastruktúrába bele kell érteni:

-       a helymeghatározási infrastruktúrát,

-       az adatok és térinformatikai rendszerek infrastruktúráját,

-       az alap- és alkalmazott kutatás-fejlesztési hátteret.

Típus: 
Hazai
Státusz: 
Aktív
magyar