HUNAGI GeoFórum - A többletvizek, belvizek helye és szerepe a mezőgazdaságban

Helyszín: 
Online rendezvény
Kezdődátum: 
2020. október 07., szerda 15:00
Végdátum: 
2020. október 07., szerda 16:30
Program: 

 

Meghívó a HUNAGI GeoFórum webináriumra

 

 HUNAGI GeoFórum webinárium  2020. Október 7. 15:00-16:30

Webinárium témája: A többletvizek, belvizek helye és szerepe a mezőgazdaságban
Előadó: Bozán Csaba intézetigazgató, NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet (ÖVKI), Szarvas

A Magyar Térinformatikai Társaság 2020. évi előzetes terveit alapvetően megváltoztatták a COVID járvány miatti intézkedések. A megváltozott helyzet tagságunk és az ágazat gazdasági lehetőségeire is kedvezőtlen hatást gyakorol, ezért alapvető feladatunknak tekintjük a térinformatika társadalmi, gazdasági hasznosságának, gazdaság élénkítési lehetőségeinek meg- és elismertetését a döntéshozókkal. A személyes találkozásokra épülő konferencia, workshop modell ellehetetlenülésével társaságunk a virtuális kapcsolat tartást helyezi előtérbe. Az új ismeretek tagság felé történő közvetítésére, tudásmegosztásra egy webinárium sorozatot indítottunk „HUNAGI GeoFórum” címen. A webinárium tervezett időtartama 90 perc, melynek első mintegy 45 percében a felvezető előadó a moderátor által felvetett kérdésekre reagálva áttekinti a témát, majd a második részben a résztvevők kötetlen beszélgetés formájában szólhatnak hozzá és tehetik fel kérdéseiket.

 

Az előadás kivonata: A klímaváltozás egyre inkább érezteti hatását – különösen a Kárpát medencében –, mely a szélsőségekre való hajlam fokozódásában manifesztálódik. Mindez rendkívül változékonnyá teszi időjárásunkat térben és időben egyaránt. A mezőgazdaság különösen kitett a vízgazdálkodási szélsőségeknek, melyre a gazdálkodók évjárat hatásként tekintenek, azonban a megszokottól eltérően egyre nagyobb kihívást jelent a felkészülés. Magyarország síkvidéki területein a morfológiai, agrometeorológiai és hidro(geo)lógiai, valamint a talajtani adottságok miatt, természeti jelenségként, véletlenszerű ismétlődéssel rendszeresen kialakulnak egyes időszakokban térszíni elöntések (belvizek, talajvízfeltörések), illetve máskor aszályt okozó vízhiányok. Mindkét jelenség károkozása esetenként vállalhatatlan kockázatot jelent. Az előadás elsősorban a víztöbbletek kérdésével foglalkozik, mely a belvíz-veszélyeztetettségi térképezés, a komplex szemléletű vízkészlet-gazdálkodás, a belvíz-gazdálkodás, a földhasználat racionalizálás és a térképezési input adatok témaköröket érinti.

Bozán Csaba a Debreceni Agrártudományi Egyetemen végzett 2000-ben okleveles agrármérnökként, majd 2005-ben Mezőgazdasági vízgazdálkodási szakmérnöki diplomát szerzett a Szent István Egyetemen. PhD témája a belvíz-veszélyeztetettségi térképezés és a földhasználat racionalizálására irányul. Kutatói pályáját a jogelőd Halászati és Öntözési Kutatóintézetben kezdte, majd 2014-től NAIK integrációban az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetben folytatta, ahol intézetigazgatói beosztásban végzi munkáját. A Hidrológiai Közlöny Szerkesztőbizottságának tagja.

 

 

Típus: 
Hazai
Státusz: 
Aktív
magyar