LECHNER TUDÁSKÖZPONT

magyar
Szervezet rövid neve: 
Lechner Központ
Szervezet hivatalos neve: 
Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Típus: 
Üzleti
Bemutatkozás: 

LECHNER TUDÁSKÖZPONT

A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye, küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széles körű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása.

A Lechner Tudásközpont az építészet, az elektronikus építésügy, az intelligens városi szolgáltatások, a távérzékelés és a térségi tervezés szakértője, tevékenysége földmérési és térképészeti feladatokra is kiterjed.

A Miniszterelnökség háttérintézményeként működő Tudásközpont munkáját szakinformatikai és térinformatikai háttér, valamint az ország egyik legnagyobb építésműszaki és térségi tervezési dokumentumtára támogatja. Elsődleges küldetése a szakmai feladatok ellátása, ugyanakkor fontos szerepet vállal építészeti és mérnöki feladatok megoldásában, valamint az építészeti kultúra terjesztésében és a tudásmegosztás területén is. Szakmai tevékenységének és szolgáltatásainak fókuszában az építészet, építésügy és ingatlannyilvántartás területén túl az országos szintű, illetve térségi területrendezési és integrált tervezési feladatok ellátása, a vidék- és várospolitika kialakításában való szakmai közreműködés, dokumentációk tárolása, kezelése áll. Az e-közigazgatást és az elektronikus építésügyet segítő informatikai alkalmazások fejlesztése, üzemeltetése, valamint az ezekhez kapcsolódó szakértői rendszertámogatás is a Tudásközpont kiemelt feladatai közé tartozik. Közvetítő szerepet tölt be az építész- és a társszakterületek, valamint a szélesebb körű nyilvánosság között, szolgáltatásai szakmai és lakossági felhasználókat egyaránt elérnek.

2019 áprilisától a Lechner Tudásközpont Magyarország legnagyobb téradatmennyiségével és legszélesebb körű térinformatikai szaktudásával rendelkező szervezetévé vált: a BFKH egykori Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztályának földmérési, távérzékelési és térinformatikai tevékenységeinek, valamint ingatlan-nyilvántartási és térképészeti feladatainak Tudásközpontba történő átcsoportosításával egy szakmai háttérintézményben összpontosulnak az épített környezethez kapcsolódó térinformatikai adatbázisok és erőforrások.

Hazánkban a Lechner Tudásközpont foglalkozik a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött tér- és földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek, légifelvételek, ortofotók feldolgozásával, kiértékelésével. A környezetvédelmi távérzékelés keretében a magyarországi és európai földfelszín vizsgálatával országos digitális domborzat- és felszínmodell, felszínborítás- és földhasználat-térkép előállításában vesz részt. Mára a Lechnerben összeért az épített és a természeti környezet vizsgálata és feldolgozása, így biztosítva a legmagasabb szakmai színvonalat háttérintézeti munkájában.

Honlap: 
http://lechnerkozpont.hu/
Szervezet címe: 
1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3. épület, 1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Státusz: 
Aktív