Figyelmeztető üzenet

Az űrlap le van zárva, ezért nem lehet kitölteni.

HUNAGI GeoFórum - Energia és klímapolitika térbeli viszonyai

Helyszín: 
Virtuális rendezvény
Kezdődátum: 
2020. június 25., csütörtök 15:00
Végdátum: 
2020. június 25., csütörtök 16:30
Program: 

 

Meghívó a HUNAGI GeoFórum webináriumra

 

 HUNAGI GeoFórum webinárium  2020. Június 25. 15:00-16:30

Webinárium témája: Energia és klímapolitika térbeli viszonyai 
Előadó: Dr. Kaderják Péter államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság

 Az előadásának rövid összefoglalója:

A kormány azzal, hogy év elején elfogadta energia-és klímastratégiánk főbb dokumentumait, egyúttal kijelölte az energia- és klímapolitikai kereteket is. Energiastratégiánk fókuszában a tiszta, okos és megfizethető energetikai szolgáltatás áll. Általános programunk négy legfontosabb eleme a fogyasztók központi szerepének növelése, az energiaellátás biztonságának megerősítése, az energiaszektor klímabarát átalakítása, valamint a gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségek ösztönzése. A célok elérését tematikus programok, javaslatok támogatják.

A klímavédelem, az ellátásbiztonság és a versenyképesség együtt kap jelentős szerepet a tervekben. Fontos a költséghatékonyság, illetve az olyan klímapolitikai intézkedések tervezése, amelyek járulékos hasznot is hoznak, csökkentik az importfüggőséget, segítenek fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, illetve az innovatív megoldások révén a gazdaság fejlesztéséhez is hozzájárulnak.

Magyarország vállalja, hogy az 1990-es értékhez képest 2030-ra legalább 40 %-kal csökkenti a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátását. A megújuló energiaforrások jelenlegi részarányát legalább 21 %-ra növeli az ország 2030-ra, és vállalja azt is, hogy a 2030-ra dinamikus növekedés mellett sem emelkedik a magyar gazdaság energiafelhasználása a 2005-ös szint fölé. Ezen felül Magyarország az Európai Tanács decemberi ülésén támogatta a klímasemlegesség 2050-es elérését is. Ehhez kapcsolódóan az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az év végéig kibővíti a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez szükséges Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát.

A célok elérését szolgálja, hogy Magyarország zöld kötvényt bocsátott ki, illetve Klímatörvényt fogadott el. A 1,5 milliárd euró értékben kibocsátott, 15 éves futamidejű kötvényekből befolyó források kizárólag „zöld” beruházásokra használhatók fel. 

 

 Kaderják Péter  a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett okleveles közgazdászként 1987-ben. Egyetemi doktori címet 1992-ben szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen,  majd 2015-ben PhD fokozatot a Budapesti  Corvinus Egyetemen. Oktatói, kutatói pályáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Vállalatgazdasági Tanszékén kezdte 1987-ben, melynek jogutódjánál 2004-től a Budapesti Corvinus Egyetemen a  Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) vezetője. 1995 – 1998 között a  Pénzügyminisztériumban a Harvard Institute for International Development, Central and Eastern European Environmental Economics Program tanácsadó testületének tagja, majd környezetpolitikai főtanácsadó. 1998 – 1999 között a Gazdasági Minisztérium kabinetfőnöke, a Gazdasági Kabinet titkára. 2000 – 2003 között a Magyar Energia Hivatal főigazgatója, majd 2002. áprilistól elnöke. Számos szakmai, közéleti szervezetben fejt ki tevékenységet: 1998 – 1999 Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatóság tagja; 2001 – 2003 Energy Regulators Regional Association (ERRA) elnöke; 2004 – Energy Regulators Regional Association oktatási igazgatója; 2007 – Florence School of Regulation at the European University Institute, rendszeres előadója; 2010 – Budapesti Corvinus Egyetem, REKK energiagazdász szakközgazdász képzés oktatási igazgatója; 2011 – 2016 Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER), tagja.

 

 

 

 

A Magyar Térinformatikai Társaság 2020. évi előzetes terveit alapvetően megváltoztatták a COVID járvány miatti intézkedések. A megváltozott helyzet tagságunk és az ágazat gazdasági lehetőségeire is kedvezőtlen hatást gyakorol, ezért alapvető feladatunknak tekintjük a térinformatika társadalmi, gazdasági hasznosságának, gazdaságélénkítési lehetőségeinek meg- és elismertetését a döntéshozókkal. A személyes találkozásokra épülő konferencia, workshop modell ellehetetlenülésével társaságunk a virtuális kapcsolattartást helyezi előtérbe. Az új ismeretek tagság felé történő közvetítésére, tudásmegosztásra egy webinárium sorozatot indítunk „HUNAGI GeoFórum” címen. A webinárium tervezett időtartama 90 perc, melynek első mintegy 45 percében a felvezető előadó ismertetné a témát, majd a második részben felkért szakértő(k) reflektálása és a résztvevők szabad dialógusa következne. A webinárium Microsoft Teams környezetben kerül lebonyolításra, a csatlakozás technikai részletei a rendezvényre történő  jelentkezést visszaigazoló emailben kerülnek kiküldésre (lásd a  "JELENTKEZÉS A RENDEZVÉNYRE" blokkot a képernyő jobb oldalán).

 

 

Típus: 
Hazai
Státusz: 
Aktív
magyar