Zöld utat kapott a WGISS-ben az ESA Duna Adatkocka pilot projektje.

Danube Data Cube - Danube at Budapest. Aerial photo: RFG

Az ESA ESRIN képviselője Mirko Albani, a CEOS WGISS oxfordi ülésén bejelentette egy Danube Data Cube pilot projekt indítását. Az úttörő ausztrál gyakorlatot követő ill. annak tapasztalatait is felhasználó Kenya Cube és Colombia Cube után ez  lenne a harmadik projekt, immár Európában, sőt a GSDI/HUNAGI javaslatára a Duna régióban.

 

A jelen állapot szerint a fejlett technológiát, a szükséges infrastruktúrát és nyílt adatokat az ESA adná. Ezen a héten az ESA már hozzá is kezdett tapasztalt ausztrál szakértő bevonásával,  hogy számba vegye a felhasználható eszközeiket, adataikat és az e célra átvehető NASA nyíltforrású szoftvereket - ezek mind az alkalmazási oldal szolgálatában  állnának a pilot projekt résztvevői számára.
 
A Duna régióból  viszont az alkalmazási oldalt lenne szükséges biztosítani nemzetközi összefogással, a Kárpát-medencében egy konkrét felhasználási területen való kísérleti alkalmazással. A pilot projekt célja, hogy egy kisebb földrajzi térben jól meghatározott alkalmazásban demonstrálja az új technológia (data cube, analysis-ready data) előnyeit, hasznát és kiterjeszthetőségét multidiszciplináris és földrajzi értelemben egyaránt.
 

A projekt három fázisból állna. Az első, "0."fázis már a héten megkezdődött azzal, hogy személyes találkozón megbeszélésre került sor dr. Szabó György HUNAGI főtitkárral, továbbá hasznos konzultációra nyílt alkalom a Danube_Net hazai képviselőjével, dr. Kovács Ferenc Attilával, továbbá a KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság munkatársával, Ónodi Krisztina dr-ral. Az előkészületek mind az ESA és a HUNAGI oldalán várhatóan október végére fejeződnek be és a projekt javaslat első alkalommal az ulmi EC-Fórumon kerülhetne megvitatásra. Előtte még a projektjavaslat előkészületeiről tájékoztatást kap az EUROGI Lisszabonban ülésező elnöksége is. 

 

Megindulnak a HUNAGI, mint hazai koordinátor és a potenciális érdekeltek közötti egyeztetések a felhasználói szegmensről, míg ezzel párhuzamosan Frascatiban az ESA ESRIN és a Geoscience Australia szakértői beszélik meg az architektúra műholdas, elemzésre kész adatok előállításának és az adatkocka létesítésének kérdéseit a meglévő archív, valamint az elérhető legújabb földmegfigyelési adatokat, az infrastruktúrát és az e célra rendelkezésre álló NASA és más nyílt forrású szoftverek felhasználhatóságát illetően.

A WGISS (Feature Architecture for Data = FAD) néven munkacsoportot hozott létre az USGS, Geoscience Australia, CNES, ESA, GSDI, CSIRO és UKSA részvételével azzal a céllal, hogy áttekintse az adatkocka elvű adatarchitektúrákat az adatok alkalmazhatóságának növelése érdekében. A munka a GA, USGS és a CNES társelnökletével kezdi meg munkáját.