Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja

Helyszín: 
Online rendezvény
Kezdődátum: 
2023. március 21., kedd 09:00
Végdátum: 
2023. március 21., kedd 15:00
Program: 

Tisztelt Érdeklődő!

A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (a továbbiakban MFTTT) idén is megrendezi a „Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja” című konferenciáját, on-line formában. A konferencia időpontja: 2023. március 21. (kedd).Földmérők Világnapja a Nemzetközi Földmérő Szövetség (FIG, International Federation of Surveyors), az Európai Földmérők Tanácsa (CLGE, The Council of

European Geodetic Surveyors) és az Egyesült Államok Földmérő Társasága (NSPS, National Society of Professional Surveyors) felhívására létrejött, évente megrendezésre kerülő esemény, melynek hivatalos napja minden évben március 21.

 A Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja című konferencia célja, hogy népszerűsítse és a szélesebb közönséggel is megismertesse a földmérő, térképész, térinformatikus szakma szinte minden egyéb szakterületen megmutatkozó fontosságát, bemutassa történelmi múltját, és felhívja a figyelmet az új technológiákban való nélkülözhetetlen szerepére.

A hagyományokhoz híven, a Nemzetközi Földmérő Szövetség (FIG), az Európai Földmérők Tanácsa (CLGE) és a Francia-nyelvű Földmérők Szövetsége (FGF, a FIG tagja) javaslatára a 2023. év „Az Év Globális Földmérőjeként” két, francia tudóst, Jean Baptiste Joseph Delambre (Amiens, 1749. szeptember 19. – Párizs, 1822. augusztus 19.) matematikust és csillagászt, valamint Pierre François André Méchain (Laon, 1744. augusztus 16. – Castellón de la Plana, 1804. szeptember 20.) csillagászt választották. Mindkét tudósnak elévülhetetlen érdemei vannak a párizsi meridián nagypontosságú meghatározásában, mely a méterrendszer bevezetésének alapja volt. Méchain a mérések közben sárgalázban betegedett meg és abban hunyt el. Delambre  jelentős eredményeket ért el gömbi trigonometriai kutatásokban. A hagyományokhoz híven munkásságukról külön előadásban emlékezünk meg.

Az előadásban megemlékezünk Kruspér István, geodéta professzorról is, aki elévülhetetlen szerepet játszott a méterrendszer hazai megvalósításában. Tevékenységének köszönhetően hazánk már egy évvel a méteregyezmény megkötése előtt (1875) törvénnyel rendelkezett a méterrendszer magyarországi bevezetéséről.

 

Az idei konferenciánk központi témája „A földmérés, térképészet, térinformatika és távérzékelés szerepe és kihívásai a negyedik ipari forradalomban”.

Az MFTT főtitkár-helyettes arra kéri sz érdeklődőket, hogy intézményük részéről egy, vagy több előadást ajánljanak a konferenciára. Javaslatukat (előadó: cím) , 2023. február 8-ig küldjék el Iván Gyula úr részére (mfttt.ft.helyettes.ivan.gyula(kukac)gmail.com), egy pár mondatos összefoglalóval együtt (mely a konferencia akkreditálásához szükséges).

Típus: 
Hazai
Státusz: 
Aktív
magyar