Az Európai Unió Tanácsának Következtetései a Fenntartható Európa Űrpolitikájáról

EU űrpolitika a fenntartható gazdaság támogatására: Az Európai Unió  Tanácsának javaslatai

Brüsszel, 2020. június 4.

Az űrpolitika fontos szerepet játszhat a fenntartható EU gazdaság elérésében. A Tanács ajánlások sorozatát fogadta el, amelyben elismeri, hogy az űrtevékenységek hozzájárulnak a készségek, technológiák és szolgáltatások fejlesztéséhez ahhoz, hogy létrejöjjön egy olyan társadalom, amely képes reagálni a változó világ globális kihívásaira. Ide tartoznak az éghajlatváltozás, az ökoszisztéma romlása, az egészségügyi válságok, az élelmezésbiztonság és a migráció.

A Tanács hangsúlyozza, hogy a földtudomány és az európai űr adatok, szolgáltatások és technológiák hozzájárulhatnak az európai zöld megállapodáshoz, lehetővé téve Európa globális vezetővé válását a fenntartható világba való átmenetben, a társadalmi kihívások megoldásában és a természetes ökoszisztémák működésének megőrzésében a a jövő generációk előnyei.

Felkéri a Bizottságot, hogy készítse el az európai  űrpolitika jelenlegi helyzetének és jövőbeli kilátásainak, valamint az EU gazdaságához való hozzájárulásának mélyreható elemzését, és hangsúlyozza a feltörekvő űrképességi lehetőségekkel rendelkező tagállamok, valamint az ipar és a tudományos körök támogatásának fontosságát, aktív részvételükben az EU űrgazdaságának teljes potenciáljának kiaknázása és gazdasági ellenálló képességének erősítése érdekében.

A készségek fejlesztése szempontjából a Tanács kiemeli annak fontosságát, hogy a tagállamok a magánszektorral, az egyetemekkel és a kutatási szervezetekkel, valamint a kormányközi szervezetekkel együttműködve fokozzák a készségek fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket, valamint ösztönözzék az innovációt és a vállalkozói szellemet a vonzó vonzerő előmozdítása érdekében. munkakörnyezet az űrágazatban.

Végül a tagállamokat és a Bizottságot felkérik, hogy mozdítsák elő a készségek fejlesztésének integráltabb megközelítését az űrágazat értékláncaiban, például a szakképzés, az online és a folyamatos tanulás elősegítése, valamint a felsőoktatásban a közös fokok és képzési ajánlatok előmozdítása révén.

 

Az Európai Unió Tanácsának  Következtetései a Fenntartható Európa Űrpolitikájáról (Magyar nyelvű dokumentum letöltése)