Információs Társadalom Parlamentje - HUNAGI előadások a Magyar Parlamentben

Ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Parlamentben az Informatika a Társadalomért Egyesület és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége által szervezett rendezvény. Az idei rendezvény, mint alcíme a „Digitális Transzformáció” is jelzi, az ország versenyképességét alapvetően befolyásoló társadalmi, kormányzati és infokommunikációs iparág előtt tornyosuló tennivalókra fókuszál. A rendezvény a közigazgatás, a civil társadalom és az infokommunikációs iparág legnagyobb találkozója, egyben a kormányzati infokommunikációs döntéshozók éves beszámolója is.

A megnyitót követő plenáris előadások sorában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Malcom Johnson ITU főtitkár-helyettes, Dr. Karas Mónika NMHH elnök, Christopher Maittheisen Magyar Telekom vezérigazgató, Dr. Deuch Tamás miniszteri biztos, Ablonczy Balázs SAP ügyvezető igazgató, Prof. Dr. Pálinkás József, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnök, Kara Ákos államtitkár, Bódi Gábor helyettes államtitkár, Dányi Gábor helyettes államtitkár előadásait követően került sor a térinformatikai szakterület két előadására a HUNAGI főtitkára és elnökségi tagja képviseletében.

Oláh Attila az ESRI Magyarország ügyvezető igazgatója, a HUNAGI elnökségi tagja, az állami adatok újrahasznosításában rejlő társadalmi hasznosság lehetőségeit vázolta fel. Dr. Szabó György egyetemi docens, a HUNAGI főtitkára, előadásának fókuszában a HUNAGI stratégiai céljaként megjelölt Nemzeti Téradat Infrastruktúra megteremtésével kapcsolatos problémákat, az épített és természeti környezettel való felelős gazdálkodás alapjait megteremtő társadalmi, kormányzati, üzleti feladatokat boncolgatta.

Oláh Attila, ESRI Magyarország ügyvezető igazgatója: Állami- és közadatok "szabad" kereskedelme - veszély és kockázat vagy gazdasági-társadalmi profit?
Az előadás megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=0qdD3Lojnfo

Dr. Szabó György, egyetemi docens, a HUNAGI főtitkára: A nemzeti téradat infrastruktúra a tudásalapú társadalom alapvető komponense.
Az előadás megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=dQRpac4KPwc

A nap második felében a résztvevők öt szekcióban vitatták meg az egyes területeken felvetődő problémákat, kérdéseket.
A konferencia második napján a résztvevők az ország versenyképességét alapvetően meghatározó oktatás és infokommunikáció területén jelentkező állami és nem állami feladatokat, megoldásokat tekintették át.

A rendezvény honlapja: http://infoparlament.infoter.eu/