MÜI Földmegfigyelési Kerekasztal

A Magyar Űrkutatási Iroda (MÜI) 2016. február 4-én, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium épületében  "Földmegfigyelési Kerekasztal" c. rendezvény keretében a távérzékelés, földmegfigyelés stratégiai kérdéseinek áttekintését tűzte ki célul. A hazai űrtevékenységben érdekelt mintegy harminc szervezet bevonásával áttekintésre kerültek az elmúlt évek földmegfigyelési, űripari eredményei és a jövőre vonatkozó stratégiai kérdések, nemzeti prioritások.

Hazánk teljes jogú csatlakozása az Európai Űrügynökséghez (ESA) számos új lehetőséget nyitott meg az űriparban érdekelt üzleti, tudományos és oktatási szervezetek számára. A kerekasztal résztvevői röveden bemutatták a képviselt szervezetek tevékenységét és a hazai földmegfigyelési stratégiával kapcsolatos javaslataikat, prioritásaikat.

A HUNAGI ez eddigi hazai űripari tevékenység eredményeinek méltatása mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az űripar hosszú távú társadalmi támogatottsága csak a földmegfigyelés hétköznapi hasznosságán keresztül biztosított. Ez az eredményesség csak az igen korlátos anyagi és szellemi erőforrások hatékony felhasználásával, az érdekeltek közötti valódi kooperációval biztosítható.