EUROGI Workshop Brüsszelben – EUROGI PPP

Brüsszelben mindig tanulhat valamit az oda utazni szándékozó vándor.

Ad1: Nem szükségszerű egy világháború ahhoz, hogy Európa politikai fővárosa bezárjon.

Ad2: A már bejáratott (esetenként elkoptatott) rövidítések új tartalommal töltődhetnek fel.

 

Az első tanulság:

Az EUROGI 2015. november 27-ére tervezett munkaértekezlete a terrorfenyegetettség miatt 2016. január 29-re halasztódott. Ez a hír csak egy, a sokakat megdöbbentő sorban. Brüsszel „lezárása” Belgium történetében most történt meg először (hasonló korlátozások a második világháború időszakában fordultak elő). A párizsi terrortámadás következményeként egy hétre Brüsszelben leállt a tömegközlekedés, bezártak az iskolák, egyetemek, éttermek, bárok. Az Európai Bizottság törölte az adott hétre vonatkozó programját és engedélyezte az alkalmazottak otthoni munkavégzését.

Az egyszerű halandó számára mind a mai napig nehezen érthető intézkedés sorozat magyarázata Brüsszel Molenbaeek negyedében keresendő. A negyed mintegy ötszáz hektáros területén élő több mint százezer, elsősorban arab/mohamedán lakosai között azonosította be a belga titkosszolgálat a Párizsi terrortámadás néhány közreműködőjét. A terrortámadás szélsőséges reakciókat váltott ki mind Európában, mind a világban, egyik okaként a menekült helyzet elfajulását azonosítva.

Az EUROGI már 2015 nyarán felfigyelt a menekült helyzet egy tagállam általi kezelhetetlenségére, és tagjainak szerény lehetőségeit, a tértechnológia eszközrendszerét a menekültügy kezelésének szolgálatába kívánta állítani. A történések átlépték a szerény kezdeményezést, de az EUROGI a közös erőfeszítések szükségességét felismerve 2016. január 20-án tagjaival egy virtuális munkaértekezleten tárgyalta meg a menekültügy és a térinformatika viszonyát. Ennek következménye, hogy az EUROGI 2016. áprilisában, Innsbruckban megrendezésre kerülő közgyűlése a menekült helyzet térinformatikai eszközökkel történő kezelését választotta témájául.

 

A második tanulság a PPP új tartalommal való feltöltése:

Az EUROGI a térség versenyképességének és élhetőségének javítására a térinformatikai ágazat üzleti, tudományos, nonprofit szervezeteinek jelzései alapján hat, az ágazat társadalmi hasznossága szempontjából meghatározó kitörési pontot azonosított. Az Európai Unió és a tagállamok döntéshozóinak „helyzetbe hozását” célul kitűző munkacsoportok az alábbi területeken kezdeményezték a döntéshozók tájékoztatását segítő PPP (PPP új jelentése: Policy Position Papiers) dokumentumok kidolgozását:

  • Open Data
  • Big Data
  • Internet of Things
  • Linked Data
  • Sustainable Urban and Regional Development
  • Small Medium Enterprises


Az EUROGI workshop résztvevői  áttekintették az egyes témákat feldolgozó munkacsoportok eddigi eredményeit. Komoly dilemmaként merült fel a térinformatikai szegmens megszokott technológiai és tudományos  szóhasználatának „lecserélése” a szélesebb közvélemény és az ágazati, politikai döntéshozók számára egyértelműbb üzenetet közvetítő fogalmakra (Geographical Information Technology/Science -> Location).

A PPP dokumentumok, a workshop résztvevői, és a tágabb EUROGI tagság észrevételeinek munkaanyagba történő bedolgozása után 2016. II. negyedévében Rotterdamban megtartandó EUROGI végrehajtó bizottsági ülésén kerülnek véglegesítésre, majd az EU szakapparátus és a tagállamok döntéshozóihoz kerülnek eljuttatásra.

 

Bruce McCormack IRLOGI és EUROGI alelnök előadása

Európai  Bizottság székhelye