Elhalasztva - Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja

Helyszín: 
Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Budapest. X. Hungária körút 9-11.
Kezdődátum: 
2020. március 19., csütörtök 09:00
Végdátum: 
2020. március 19., csütörtök 16:00
Program: 

Tisztelt Érdeklődő!

Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (a továbbiakban MFTTT) idén is megrendezi a „Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja” című konferenciáját. A Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja című konferencia célja, hogy népszerűsítse és a szélesebb közönséggel is megismertesse a földmérő, térinformatikus szakma szinte minden szakterületen megmutatkozó fontosságát, bemutassa történelmi múltját, és felhívja a figyelmet az új technológiákban való nélkülözhetetlen szerepére.

A rendezvénysorozat kezdeményezője az  Európai Földmérők Tanácsa (CLGE) 2020-at a „Fenntartható Fejlődés Évének” nyilvánította, ezért a konferencia programjában különös figyelmet fordítunk az ENSZ 2030-ig szóló Fenntartható Fejlődési Célok témájára, illetve a klímaváltozással kapcsolatos szakmai megoldásokra. Idei konferenciánkon ezen kívül elsősorban a 21. század új technológiáinak földmérési, térinformatikai, távérzékelési alkalmazásaira szeretnénk koncentrálni, figyelembe véve a szakma népszerűsítését célzó törekvéseinket.

Az Európai Földmérők Tanácsa  2020-ban az „Év Európai Földmérője”-ként Piri Reisz-t (eredeti nevén Hadzsi Muhiddin Piri Ibn Hadzsi Mehmed, 1465-70 – 1554 vagy 1555) oszmán-török tengernagyot, térképészt választotta. Piri Reisz Az Újvilágot is ábrázoló világtérképet szerkesztett, amelyről csak az Atlanti-óceánt ábrázoló rész maradt fenn. 

 

Piri Reisz első világtérképének fennmaradt része (1513) (jobbra fent Afrika, bal oldalon Dél-Amerika partvonala látható)

Típus: 
Hazai
Státusz: 
Inaktív
magyar