DE TG Tanszék

magyar
Tag ID: 
156
Szervezet rövid neve: 
DE TG Tanszék
Szervezet hivatalos neve: 
Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék
Típus: 
Kutatóhely
Bemutatkozás: 

A Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék sokoldalú tevékenységet lát el. Alapvető oktatási tevékenységei közé tartozik a földrajz BSc és a geográfus MSc képzés keretén belül az alapozó jellegű tantárgyak, valamint a geoinformatika BSc és MSc-szakirány geoinformatikai jellegű szakmai törzstárgyainak oktatása. A választható palettát a geomorfológus MSc-szakirány színesíti. Azoknak, akik már rendelkeznek valamilyen felsőfokú végzettséggel és a geoinformatika területén szeretnének továbblépni a geoinformatikai szakasszisztens és az alkalmazott geoinformatikus képzés jelent választási/továbblépési lehetőséget.

A tanszék nevéből adódóan sokoldalú kutatási tevékenységet végez. Ebben az újabb irányzatok (távérzékelés, tájmetria) ugyanúgy helyet kapnak, mint a hagyományosabb, de modern szemléletű geomorfológiai kutatások. A tanszék oktatóinak a tudományos kutatásai a Földtudományi Doktori Iskola "A lito- és hidroszféra természetes és antropogén folyamatai" c. doktori programhoz kapcsolódnak.

A magas szintű hallgatói képzést a két laborban található 40 számítógép teszi lehetővé, amelyek számos GIS szoftver (ArcGIS, Global Mapper, Surfer, DigiTerra stb.) felhasználói szintű elsajátítására biztosítják a lehetőséget.

A hallgatói diplomamunkák kivitelezéséhez szükséges anyagvizsgálatok az Intézet Fizikai Földrajzi laboratóriumában végezhetők el. Itt található az európai viszonylatban is ritka folyóvizes laboratórium, valamint a szélcsatorna, amelyekkel geomorfológiai folyamatok kísérleti vizsgálatára van lehetőség.

Honlap: 
geogis.unideb.hu
Szervezet címe: 
4032 Debrecen Egyetem tér 1.
Státusz: 
Aktív